L’Ajuntament de Cerdanyola i l’EMD de Bellaterra han guanyat un judici contra l’empresa Puigfel i el seu projecte de l’abocador de Can Fatjó dels Aurons. Aquesta sentència, però, no és definitiva, ja que Puigfel la pot recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
L’any 2011, l’EMD va aturar la tramitació de l’abocador de Can Fatjó presentant un informe d’incompatibilitat urbanística al Departament de Medi Ambient de la Generalitat. Aquest abocador comptava amb una ampli suport polític i aportava grans beneficis econòmics a l’Ajuntament de Cerdanyola, que incloïa en els pressupostos uns ingressos de 9 milions d’euros anuals.
Des del 2011 fins ara s’ha fet una gran feina de conscienciació sobre l’impacte ambiental d’aquest abocador sobre les cases de Bellaterra i les activitats escolars i empresarials del polígon de Can Sant Joan de Sant Cugat. Les fortes pudors que emanen d’aquest tipus d’instal·lacions s’estenen en un radi d’acció de més d’un quilòmetre.
En aquest sentit, la Plataforma contra l’abocador de Can Fatjó ha realitzat una gran feina de conscienciació que ha permès canviar les sensibilitats de les administracions.
Actualment, l’Ajuntament i l’EMD han defensat conjuntament un nou intent de tramitació per part de l’empresa Puigfel, que volia tramitar el projecte a través d’una autorització o una llicència.
La sentència exposa que la implantació d’un abocador s’ha de fer a través d’un pla general d’ordenació urbanística municipal i no a través d’un projecte d’actuació específica, que és la via administrativa que defensava l’empresa Puigfel.