Història de Bellaterra
La història de Bellaterra està estretament lligada a l’arribada del ferrocarril. La inauguració de l’estació el 22 de juny de 1930, marca un abans i un després en el desenvolupament del nostre poble. El creixement urbanístic de Bellaterra té el seu origen en la Masia de Can Domènec, i es va fer de la mà del promotor Bartomeu Bartomeu; de l’empresa Fomento de la Vivienda Popular SL; de la Unió de Propietaris de Bellaterra; i de l’arquitecte Lluís Girona.
L’emblemàtica “Auca de Bellaterra”, obra del dibuixant Valentí Castanys, es va fer amb motiu de la campanya publicitària de la venda de les primeres parcel·les i torres a Bellaterra.
Els inicis de la Bellaterra actual són com a lloc d’estiueig per a fabricants i industrials, que compartien veïnatge amb les masies de Can Domènec, Can Miró, Can Magrans, Can Fatjó dels Xiprers, Can Fatjó dels Aurons i la masia Mòdol.
Actualment, Bellaterra és considerada un exemple de les anomenades ciutat-jardí noucentista arreu de Catalunya.
El director del Museu d'Art de Cerdanyola (MAC), Txema Romero, ha publicat l'article Bellaterra: una ciutat jardí entre el noucentisme i la modernitat a la revista Arraona, editada per l'Ajuntament de Sabadell.
L'article ens permet conèixer una mica millor la història del nostre poble.